Sådan skræmmer du tyven væk
Signaler liv og sørg for, at tyven ikke får arbejdsro. Med disse enkle midler mindsker du risikoen for ubudne gæster i dit hjem - og så får du tips til et stærkt hus med sikring af vinduer og døre.
Sådan skræmmer du tyven væk
Signaler liv og sørg for, at tyven ikke får arbejdsro. Med disse enkle midler mindsker du risikoen for ubudne gæster i dit hjem - og så får du tips til et stærkt hus med sikring af vinduer og døre.
Selvom du er ude at rejse i fire uger, behøver tyven ikke at vide det. Med lidt god nabohjælp og en elektrisk timer kan du få dit hjem til at se beboet ud, mens du er væk.
Indbrud er stressende – særligt for tyven, der absolut ikke vil ses eller høres på gerningsstedet. Derfor kan enhver ting, der besværliggør og stresser tyvens planlagte entre, være med til at stoppe et indbrud.
Sørg for, at elektronisk udstyr og andre værdier ikke er synlige udefra, og gem de særligt værdifulde ting væk i sikringsskab eller bankboks.
En god idé kan også være at mærke dine værdier med syntetisk dna, så politiet kan se, at de tilhører dig. Det er ikke attraktivt at stjæle dine ting, hvis tyven ikke kan sælge dem videre.
Dna-mærkning er en effektiv teknologi , som du kan læse mere om her.
Husk altid at gemme kvitteringer og certifikater på dine smykker og andre værdigenstande. På den måde kan du dokumentere dine værdier, hvis de bliver stjålet. Tag gerne billeder eller optag film af dine ting.
Ejer du guld og sølv, frimærke- eller møntsamlinger, malerier eller lignende, så få det vurderet af en fagmand med jævne mellemrum.
Er tingene købt brugt gennem fx Den Blå Avis, skal du have en dateret kvittering (fx en e-mail) fra sælger, der beskriver hvad der er købt, til hvilken pris, samt navn og adresse på både køber og sælger.
Er du ved at sælge din bolig, så vær opmærksom på, at tyvene bruger boligsider til 'inspiration'. Fjern derfor designermøbler, lamper og andre attraktive ting, inden ejendomsmægleren tager billeder af dit hjem.
Det vigtigste led til indbrudssikring er altid stærke vinduer og døre – også kaldet skalsikring. Herefter kan du overveje, at bruge penge på et alarmsystem.
Monter vindueslåse med kode eller nøgle – tager det mere end tre minutter at bryde ind, mister tyven ofte modet.
Prioritér sikring af de mest udsatte vinduer, fx i kælderniveau og i stueplan på den side af huset, der ikke er synlig fra gaden.
Erstat gamle dørlåse og hasper med nyere og mere sikre løsninger. Alle døre skal have mindst én god lås og gerne to. Hos Ruko finder du mange gode råd til stærke låse.
Det er godt givet ud at montere ekstra beslag i dørkarmen, der hvor låsen sidder. Du kan fx montere et slutblik og en dækskinne ved hoved-, terrasse- og kælderdør.
Kælderdøren kan også sikres med en jernbom, som sættes på tværs af døren, og låser med en hængelås.
Har du kælder, så sæt gitter for kældervinduerne. Udskift sømmene i listerne omkring vinduerne med envejsskruer eller lim listerne fast med silikone.
En god tyverialarm giver alarm på stedet og er tilknyttet en vagtcentral. Alarmen vil tiltrække opmærksomhed og stresse tyven. Det øger chancen for, at forbrydelsen opdages og tyven fanges. En tyverialarm er bedst i kombination med et stærkt hus.
Hos Det kriminalpræventive Råd kan du få flere råd til sikring af døre og vinduer.
Når du sikrer døre og vinduer i dit hjem, så husk at tage højde for hvilke flugtveje, du og din familie skal bruge i tilfælde af brand. Det er vigtigt, at alle kan komme hurtigt ud, hvis det bliver nødvendigt.